KOMERCIJALNA I TRGOVAČKA ŠKOLA BJELOVAR
Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar › eu_projekti › okrugli-stol-novi-pristup-kurikulumu-predmeta-poduzetnishtvo-u-strukovnim-s

Okrugli stol „Novi pristup kurikulumu predmeta Poduzetništvo u strukovnim školama“


Objavljeno 22.10.2015 |  21. listopada 2015 u Hrvatskoj gospodarskoj komori Bjelovar organiziran je Okrugli stol Socijalno/društveno poduzetništvo: „Novi pristup kurikulumu predmeta Poduzetništvo u strukovnim školama“. Okrugli stol organizirala je Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar koja je nositelj projekta Socijalno poduzetništvo – nove kompetencije komercijalista.
Na okruglom stolu prisustvovali su, pored nositelja projekta i partneri u projektu: Srednja škola „ Ivan Seljanac“ Križevci, Srednja škola Koprivnica, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec te Socijalna zadruga Pružimo ruke kao idejni začetnik ovoga projekta, Socijalna zadruga Humana Nova iz Čakovca te Studentski poduzetnički inkubator Sveučilišta u Zagrebu.
Predavanje o ulozi poduzetničkog inkubatora u razvoju poduzetništva održao je prof. dr. sc. Marko Kolaković sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, ujedno i voditelj Studentskog poduzetničkog inkubatora EFZG-a. O socijalnom poduzetništvu u Europi govorila je poduzetnica i trenerica socijalnog poduzetništva Sanja Ostroški iz CEDR-e Čakovec. Koje su mogućnosti razvoja društvenog poduzetništva u Hrvatskoj te više o zakonodavnom okviru i izvorima financiranja govorio je Teo Petričević, nezavisni savjetnik, trener i društveni poduzetnik. Osnivač je/inicijator nekoliko društvenih poduzeća, predsjednik Clustera za eko-društvene inovacije i razvoj Hrvatska, predsjednik Skupštine Socijalne zadruge Humana Nova i CEDRA-e Čakovec. Stručnjak je za eko-društveno poduzetništvo..
Analizu rezultata istraživanja o poželjnim kompetencijama komercijalista prezentirala je voditeljica projekta i ravnateljica Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar Nataša Vibiral, univ.spec.oec. Istraživanje je provedeno u 40 organizacija, a provodili su ga svi partneri u projektu. Podatke je prikupila i obradila Indira Poslon iz zadruge Pružimo ruke, a uz pomoć Ornele Malogorski iz Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar.
Na kraju se sudionicima obratila Martina Posavac, direktorica Županijske gospodarske komore te ja u svom obraćanju naglasak stavila na društveno odgovorno poslovanje i što HGK poduzima da potiče takvo poslovanje, te navela tvrtke dobitnice priznanja koje dodjeljuje HGK.
Podršku projektu dala je i Bjelovarsko-bilogorska županija te je svojim dolaskom ovaj projekt podržao i županijski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i fondove EU gospodin Zlatko Kraljić.
Projekt ide dalje. Ovo je bila sjajna prilika da saznamo više o ovoj temi koja je još uvijek malo zastupljena u Republici Hrvaskoj i to od eminentnih stručnjaka te da se pripremimo za veliki posao koji slijedi, a to je izrada kurikuluma za predmet poduzetništvo u trećem i četvrtom razredu programa komercijalista.
Sanja Ostroški i Teo Petričević bit će naši konzultanti na projektu u području izrade kurikuluma i njihovo bogato znanje i iskustvo zasigurno će nam biti od velike pomoći. Predstoji nam posjet socijalnim zadrugama, edukacije nastavnika i učenika, priprema i izrada suvremenih edukacijskih materijala (video priručnik, poslovni planovi...) te sama izrada kurikuluma koji će škole partneri eksperimentalno provoditi u svojim školama nakon što isti usvoje Školski odbori, a namjera je i drugim školama koje obrazuju komercijaliste ponuditi materijale nastale u ovom projektu.
Ornela Malogorski, voditeljica Radne skupine za izradu kurikuluma

Članak je pogledan 2279 puta. Javi prijateljima
Nastava
Sadržaj rubrike
♦ Pripreme za prvu mobilnost Erasmus+ projekta
♦ Natječaj za odabir učenika u Erasmus+ projektu “3C on practice in Italy”
♦ Odobren naš prvi Erasmus+ projekt “3C on practice in Italy”
♦ Završna konferencija Interreg projekta u Varaždinu
♦ Video materijali o društvenom poduzetništvu
♦ Aplikacija za izradu poslovnog plana
♦ Priručnik za nastavnike
♦ Održana završna konferencija projekta “Socijalno poduzetništvo - nove kompetencije komercijalista”
♦ Pilot edukacija za učenike u projektu “Socijalno poduzetništvo – nove kompetencije komercijalista”
♦ Partnersko vijeće održano u Srednjoj školi Koprivnica
♦ Trening za nastavnike u okviru projekta “Socijalno poduzetništvo – nove kompetencije komercijalista“
♦ STUDIJSKI POSJET KRIŽEVAČKOJ ČOKOLATERIJI HEDONA D.O.O.
♦ Studijski posjet Socijalnoj zadruzi PRUŽIMO RUKE u Bjelovaru
♦ Studijski posjet Socijalnoj zadruzi HUMANA NOVA u Čakovcu
♦ Okrugli stol „Novi pristup kurikulumu predmeta Poduzetništvo u strukovnim školama“
♦ Studijsko putovanje na Siciliju
♦ Održan 2. sastanak Partnerskog vijeća i projektnog tima
♦ Snimanje emisije na Radio Tereziji
♦ Održana uvodna konferencija o projektu Socijalno poduzetništvo
♦ Socijalno poduzetništvo – nove kompetencije komercijalista
♦ Osobe za dodatne informacije
♦ Uvodna konferencija projekta “Socijalno poduzetništvo - nove kompetencije komercijalista”
Arhiva članaka
2017.
11. | 05. | 04. | 03. | 02. | 01. |
2016.
12. | 11. | 10. | 09. |
2015.
07. | 03. |

Tajništvo radi za stranke od 8 -13 sati
1. do 10. lipnja - obrane završnih radova
Raspored ispita državne mature:
8. lipnja -  Hrvatski A test
9. lipnja -  Hrvatski B test
10. lipnja - Hrvatski A esej
12. lipnja - Hrvatski B esej
18. lipnja - Engleski A
19. lipnja - Engleski B
24. lipnja - Matematika B