KOMERCIJALNA I TRGOVAČKA ŠKOLA BJELOVAR
Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar › izvannastavne_aktivnosti › festival-mladih-u-barceloni

Festival mladih u Barceloni


Objavljeno 16.11.2019 |  Naša škola na Festivalu mladih u Barceloni
Na Festivalu mladih u Barceloni
Učenice naše škole Marijeta Gnječ i Lea Hosni u pratnji profesorice Sanele Baršić boravile su od 6. do 8. 11. 2019. u Barceloni.
Ovo putovanje omogućilo im je sudjelovanje u međunarodnom projektu Pokreni promjenu koji je za Hrvatsku vodila organizacija CESI u kojemu je Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar sudjelovala prošle školske godine. Projekt se bavio senzibilizacijom i osnaživanjem mladih za prevenciju rodno-uvjetovanog nasilja kroz audio-vizualne medije i glazbu, a mlade je osnaživao te ih poticao na kritičko mišljenje budući da se putem ovih medija najčešće reproduciraju rodni stereotipi.
Projekt Pokreni promjenu pod vodstvom koordinatorice projekta za našu školu pedagoginje Ornele Malogorski obuhvatio je brojne projektne aktivnosti. Počelo je održavanjem tiskovne konferencije sa gradonačelnikom Grada Bjelovara Darijem Hrebakom koji je podržao projekt, a nastavilo se provedbom kampanje #Teens Too, istraživanjem stavova učenika i učenica, obilježavanjem važnih datuma, edukacijom nastavnika i nastavnica, mnogobrojnih radionica za učenike, izradom plakata i letaka te pisanjem teksta pjesme, uglazbljivanjem, snimanjem spota te organizacijom Nacionalnog Festivala mladih u Bjelovaru. U projektu je nastala pjesma i spot Ljubav putuje gradom koja je prikazana na bjelovarskom nacionalnom Festivalu, a zatim na europskom u Barceloni.

Projekt je trajao dvije godine uz financijsku podršku Europske unije (DAPHNE), a nositelj je organizacija iz Španjolske (SURT. Fundació de dones). Uz CESI su sudjelovale organizacije iz Grčke (KENTRO MERIMNAS OIKOGENEIAS KAI PAIDIOU), Slovenije (MIROVNI INSTITUT), Poljske (FUNDACJA FEMINOTEKA), Cipra (Mediterranean Institute of Gender Studies). U Barceloni su se susreli mladi iz navedenih zemalja u kojima se projekt provodio, razmjenjivali su iskustva u radionicama te su prikazani spotovi nastali u projektu. Uz predstavnike naše škole, Hrvatsku su predstavljali učenici i profesorice bjelovarske Gimnazije te Srednje škole Ivan Švear Ivanić Grad.

Naše predstavnice su se vratile pune dojmova, oduševljene novim iskustvima, dobrom organizacijom i predivnom Barcelonom.
Ornela Malogorski
Članak je pogledan 1350 puta. Javi prijateljima