KOMERCIJALNA I TRGOVAČKA ŠKOLA BJELOVAR
Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar › izvannastavne_aktivnosti › tjedan-cjelozhivotnog-uchenja-u-komercijalnoj-i-trgovachkoj-bjelovar

Tjedan cjeloživotnog učenja u Komercijalnoj i trgovačkoj Bjelovar


Objavljeno 09.10.2017 |  Aktivno smo se uključili u Tjedan cjeloživotnog učenja
Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar ove godine bila je izuzetno aktivna u obilježavanju 11. Tjedna cjeloživotnog učenja koji se u Hrvatskoj obilježava od 2. do 8. listopada, a pod okriljem Agencije za strukovno obrazovanje.
Nastavnicima, učenicima i građanima ponuđeni su različite edukativni sadržaji te smo pri tom surađivali s grupacijom EducirajMe Centra Bjelovar, a uz podršku Bjelovarskog kazališta, Glazbene škole Bjelovar, Rotary kluba Bjelovar i udruge BUDEM.
Tjedan cjeloživotnog učenja započeli smo dramskim radionicama u Bjelovarskom kazalištu, a u organizaciji i pod vodstvom Nikoline Marinić. Voditelji su bili dramski pedagozi: Nikolina Marinić, Suzana Turković, Dorotea Buntak, Marin Bukvić, Željka Župan Vuksan, Ana Takač, Dejan Fajfer i Tibor Martan. Ove cjelodnevne radionice okupile su stotinjak sudionika, od učenika do učitelja i nastavnika. Kroz različite radioničke oblike i metode rada sudionici su vježbali dramske tehnike i metode koje potiču čitanje, razgovaranje, slušanje i govorenje, primjenu dramskih metoda u nastavi, saznali su više o javnom nastupu, etno umjetnosti te radu dramske grupe u školi.
Također je održana informatička radionica Jednostavni i zabavni alati za izradu obrazovnih sadržaja pod vodstvom prof. Daniele Ivanov Štimac.
Učenicima, ali i građanima posebno je bio zanimljiv turistički obilazak Bjelovara „Bjelovar očima turista“ koji su organizirali turistički vodiči i pratitelji Dario Malogorski i Tomislav Cug, inače nastavnici naše škole.
Pedagoginja Ornela Malogorski održala je radionicu Komunikacija u razredu pri čemu su nastavnici timski radili na rješavanju odgojne situacije. Radionica je dio projekta Budi svoj čiji je nositelj Zavod za javno zdravstvo.
Kako je škola sjedište Međužupanijskog vijeća stručnih suradnika pedagoga srednjih škola Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije te sjedište Županijskog vijeća nastavnika Hrvatskog jezika voditeljice Ornela Malogorski i Nikolina Marinić organizirale su stručne skupove na kojima su predavači bili bjelovarski profesori Mladen Jasek i Ružica Kuštić Melkić, Anja Stanković i Rajka Marković te profesorica daruvarske Gimnazije Romana Žukina i pedagoginja đurđevačke Gimnazije Jasna Horvat Vlahović. Uz puno tema iz konkretne prakse govorilo se i općim stručnim temama.
Skup održan 3. listopada 2017. u Domu kulture na kojemu je prof. dr. sc. Boris Jokić održao motivirajuće predavanje, okupio je oko 150 prosvjetnih djelatnika i građana. Tom prilikom je Boris Jokić, inače psiholog i znanstvenik na Institutu za društvena istraživanja, javnosti poznatiji kao bivši voditelj ekspertne skupine za provedbu kurikularne reforme održao predavanje pod nazivom „O učenju u Hrvatskoj kroz brojke, riječi, slike i glazbu“. Na duhovit, a istovremeno vrlo ozbiljno način govorio je o procesu učenja i obrazovanja, zastarjelim planovima i programima u našim školama, sporosti sustava odgoja i obrazovanja u praćenju trendova i razvoja društva u cjelini. Jokić nas je podsjetio i na poražavajuće rezultate međunarodnog istraživanja PISA – testova ukazavši da naša djeca iz škola izlaze funkcionalno nepismena, što se odražava na sve što će kasnije raditi. Naglasio je nužnost ulaganja u ljudske resurse koji su ključni, ali koji su niz godina zanemarivani. Istaknuo je i dobre osnove našeg školskog sustava te podatke koji govore da smo u nekim segmentima primjerice bolji od Islanda ili nekih drugih zemalja gdje čak 15-20 posto mladih napušta srednjoškolsko obrazovanje, dok to kod nas iznosi samo dva posto. Obrazložio je temeljne vrijednosti reforme koja bi trebala omogućiti da svaki učenik ostvari osobne potencijale, te je istaknuo pretjerano politikantstvo koje se pojavilo i zaustavilo je. Napomenuo je da nade za takve korjenite promjene ima jedino ako struka bude iznad politike te je naglasio da reforma ne smije ovisiti o trenutnim vlastima niti bi im se smjela prilagođavati.
Završio je sa željom da se izgradi bolja Hrvatska, da budemo zemlja boljeg svijeta jer je to više nego li moguće.
Veliki interes, dugi pljesak i pohvale za ovo predavanje ne samo Bjelovarčana već i ljudi iz okolnih gradova koji su napunili bjelovarski Dom kulture i brojna pitanja koja su sudionici postavljali, ukazuju na veliku podršku koju rad Borisa Jokića ima među prosvjetnim radnicima.
U okviru obilježavanja Tjedna cjeloživotnog učenja održan je sastanak kod gradonačelnika Bjelovara Daria Hrebaka. Na sastanku su, uz Borisa Jokića, sudjelovale predstavnice Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar, ravnateljica Nataša Vibiral, pedagoginja Ornela Malogorski i profesorica Nikolina Marinić te koordinator 11. Tjedna cjeloživotnog učenja Alen Kaminski. Sastanak je bio posvećen temama mogućnosti razvoja i ulaganja u odgoj i obrazovanje u Bjelovaru.
Veliki interes Bjelovarčanki i Bjelovarčana izazvalo je gostovanje prof. dr. sc. Ivice Puljka koji je 6. 10. 2017. u večernjim satima napunio dvoranu Gradskog muzeja Bjelovar.
Ovaj eminentni fizičar svjetskog glasa redoviti je profesor na FESB-u. Diplomirao je elektrotehniku na FESB-u, magistrirao fiziku u Zagrebu te doktorirao fiziku u Parizu. Član je CMS kolaboracije od 1994. godine, gdje je koordinirao rad od oko stotinjak fizičara iz cijeloga svijeta u potrazi za Higgsovim bozonom. Autor je više od 300 znanstvenih radova i prezentacija na znanstvenim skupovima, a aktivno se bavi popularizacijom i promocijom znanosti. U Bjelovaru je održao predavanje pod naslovom »Odakle smo? Tko smo? Kamo idemo?«
Dotaknuo se brojnih zanimljivih pitanja na rješavanju kojih danas intenzivno rade znanstvenici. Znamo da se sve što vidimo oko nas sastoji od atoma, a onda nam se nameće pitanje što mi to vidimo i od čega se sastoji svemir? Što još znamo, a što pretpostavljamo? Od čega je izgrađen svemir? Kako oplođeno jaje postane ljudsko biće? Je li vrijeme iluzija? Jesmo li svi zvijezde? Saznali smo puno toga i o nama samima, ali i o svemiru, njegovim počecima, sastavu i budućnosti. Sve je bilo popraćeno vrlo slikovitim slajdovima, a Puljkov dinamični i duhoviti način predavanja, s gomilom najnovijih znanstvenih činjenica i dubokih spoznaja oduševio je prisutne koji su »u dahu« odslušali predavanje, a nakon predavanja postavili mu brojna pitanja. Puljak je odgovorio na pitanje je li naše Sunce malo ili veliko u odnosu na ostale zvijezde, koliki mu je »životni vijek«, kada će izbrisati sav život na Zemlji, kako će samo skončati i u konačnici kako znanstvenici uopće sve to danas prilično dobro mogu predvidjeti i znati. Završio je optimistično s tezom da je budućnost ljudskog roda sjajna.
Ponosni smo na sve aktivnosti koje smo organizirali ili sudjelovali u njihovoj organizaciji.

Školska koordinatorica Tjedna cjeloživotnog učenja
Ornela Malogorski, prof. savjetnica
Članak je pogledan 519 puta. Javi prijateljima
Izvannastavne aktivnosti
Sadržaj rubrike
♦ Promocija 12. Ljetopisa
♦ Tjedan strukovnog obrazovanja
♦ Znajući prošlost u sigurniju budućnost
♦ Financijska pismenost
♦ Kupujmo hrvatsko - Prva nagrada našoj Moniki
♦ Svjetski dan mentalnog zdravlja - „ Kad te boli, moraš reći“
♦ Turisti ili stanovnici grada Bjelovara: trenutak da se o gradu puno toga nauči
♦ Priznanje “Stjepan Cipek”
♦ Tjedan cjeloživotnog učenja
♦ Javna zahvala našoj pedagoginji
♦ Euroskills natjecanje 2018. u Budimpešti
♦ Tjedan cjeloživotnog učenja
♦ 12. LJETOPIS
♦ Fond Boža Tvrtković
♦ Učenici Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar kao zastupnici u Hrvatskom saboru
♦ UPISI U ŠK. GODINU 2018./2019.
♦ Učenička zadruga COOL – kolektiva, sekcija „Školski vrt“
♦ DAN MATURANATA
♦ Posjet OPG-u
♦ Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama
♦ Počeo projekt “Pokreni promjenu”
♦ Obilježili smo Dan Europe
♦ Druženje u OSIT-u
♦ Volontiramo: suradnja s lokalnom zajednicom
♦ Završen rad Centara izvrsnosti za ovu školsku godinu
♦ DAN PROFESIONALNOG USMJERAVANJA
♦ Školski volonteri uredili školski vrt
♦ Zelena čistka
♦ BUDI SVOJ
♦ Školski volonteri u akciji
♦ Sajam Vježbeničkih tvrtki u Varaždinu
♦ Klokan bez granica
♦ Profesionalno informiranje u CISOK-u Bjelovar
♦ Ususret Uskrsu: Uskršnje radionice
♦ Obilježili smo Svjetski i europski tjedan novca
♦ DAN ŠKOLE
♦ Obilježili smo Svjetski i Europski tjedan novca
♦ Državna smotra simuliranih suđenja iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja
♦ Vjeronaučna olimpijada za Bjelovarsko-križevačku biskupiju 2018. s temom Kršćani na putu dijaloga
♦ Startup Europe Week 2018. i u Bjelovaru
♦ Županijsko Natjecanje iz hrvatskoga jezika Bjelovarsko-bilogorske županije
♦ Međužupanijsko natjecanje za komercijaliste
♦ Županijsko Natjecanje iz geografije za učenike srednjih škola
♦ Kreativno na Kreativnosti
♦ Međužupanijsko natjecanje za prodavače
♦ Prezentacija “Srednjoškolci osnovnoškolcima” u II. osnovnoj školi Bjelovar
♦ Na predavanju prof. dr.sc. Dubravke Miljković: Pozitivna disciplina u razredu
♦ Raspjevani dan u udruzi OSIT
♦ VALENTINOVO NA ENGLESKOM
♦ Predavanje u HGK Bjelovar
♦ Dan fakulteta
♦ Školsko natjecanje u zanimanju komercijalist
♦ Školsko natjecanje za zanimanje prodavač šk. god. 2017./2018.
♦ Počele pripreme za Valentinovo
♦ Radionica volonterke Tare
♦ Školska natjecanja iz Njemačkog i Engleskog jezika
♦ Predstavljanje fakulteta: RIT CROATIA
♦ Volontirali za vrijeme praznika
♦ Biti volonter
♦ Sreću čine male stvari
♦ Zdravlje, ljubav, mir, sreća, uspjeh… u danima koji dolaze!
♦ SOVE: Prevencija nasilja u vezama mladih
♦ Naši gosti: Zagrebačka škola ekonomije i managementa
♦ Interaktivni božićni plakat
♦ Božićna priča u 2.d
♦ Posjet tvornici čokolade Zotter i Grazu
♦ 1.c razred u susret Božiću
♦ Božićno raspoloženje u 2.d razredu
♦ Prvi školski humanitarni “buvljak”
♦ Ekolozi izradili ukrase
♦ Božićno raspoloženje u 1.a razredu
♦ Sreću čine male stvari: Školski buvljak
♦ Aktivno protiv nasilja
♦ Tjedan strukovnog obrazovanja: Socijalna zadruga Pružimo ruke
♦ Kreativnost u školi
♦ Tjedan strukovnog obrazovanja: DAN OTVORENIH VRATA
♦ Međunarodni dan srednjoškolaca
♦ 1.b u vrtiću na Međunarodni dan djeteta
♦ U susret Noći vještica
♦ Sjećanje na žrtve Vukovara
♦ Mjesec borbe protiv ovisnosti
♦ Županijsko vijeće nastavnika geografije
♦ Državni skup za pedagoge i ravnatelje
♦ Nagradni izlet za najbolji razred
♦ Sastanak s pomoćnikom ministrice znanosti i obrazovanja
♦ Predstavljanje škole na državnim skupovima
♦ Znajući prošlost - u sigurniju budućnost
♦ 1.b razred provjerio kako se živi u Domu učenika
♦ Mladi mladima o volontiranju
♦ Mladi mladima o volontiranju
♦ „Jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!“
♦ Školski volonteri
♦ Dan kravate
♦ Dani zahvalnosti za plodove zemlje
♦ Tjedan cjeloživotnog učenja u Komercijalnoj i trgovačkoj Bjelovar
♦ Učenici 4. a i 4. b razreda u posjetu 5. Salonu inovacija Bjelovar
♦ Trčanjem protiv raka, Bjelovar 2017.
♦ Dobrodošlica učenicima prvih razreda
♦ Fokus grupa
♦ NA FORUMU MIROTVORNIH ŠKOLA
Arhiva članaka
2017.
06. | 05. | 04. | 03. | 02. |
2016.
11. | 10. | 07. | 06. | 05. | 04. | 03. | 02. | 01. |
2015.
12. | 11. | 10. | 09. | 08. | 07. | 06. | 05. | 04. | 03. | 02. | 01. |
2014.
12. | 11. | 10. | 09. | 07. | 06. | 05. | 04. | 03. | 02. | 01. |
2013.
12. | 11. | 10. | 09. | 06. | 05. | 04. | 03. | 02. | 01. |
2012.
12. | 11. | 10. |

Studeni
15. studenog do 15. prosinca - Mjesec borbe protiv ovisnosti
16. studenog - Međunarodni dan tolerancije
25. studenog - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama (Orange day)
29. studenog - nacionalni ispiti za 3.a i 3.b