KOMERCIJALNA I TRGOVAČKA ŠKOLA BJELOVAR
Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar › izvannastavne_aktivnosti › tjedan-cjelozhivotnog-uchenja-u-komercijalnoj-i-trgovachkoj-bjelovar

Tjedan cjeloživotnog učenja u Komercijalnoj i trgovačkoj Bjelovar


Objavljeno 09.10.2017 |  Aktivno smo se uključili u Tjedan cjeloživotnog učenja
Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar ove godine bila je izuzetno aktivna u obilježavanju 11. Tjedna cjeloživotnog učenja koji se u Hrvatskoj obilježava od 2. do 8. listopada, a pod okriljem Agencije za strukovno obrazovanje.
Nastavnicima, učenicima i građanima ponuđeni su različite edukativni sadržaji te smo pri tom surađivali s grupacijom EducirajMe Centra Bjelovar, a uz podršku Bjelovarskog kazališta, Glazbene škole Bjelovar, Rotary kluba Bjelovar i udruge BUDEM.
Tjedan cjeloživotnog učenja započeli smo dramskim radionicama u Bjelovarskom kazalištu, a u organizaciji i pod vodstvom Nikoline Marinić. Voditelji su bili dramski pedagozi: Nikolina Marinić, Suzana Turković, Dorotea Buntak, Marin Bukvić, Željka Župan Vuksan, Ana Takač, Dejan Fajfer i Tibor Martan. Ove cjelodnevne radionice okupile su stotinjak sudionika, od učenika do učitelja i nastavnika. Kroz različite radioničke oblike i metode rada sudionici su vježbali dramske tehnike i metode koje potiču čitanje, razgovaranje, slušanje i govorenje, primjenu dramskih metoda u nastavi, saznali su više o javnom nastupu, etno umjetnosti te radu dramske grupe u školi.
Također je održana informatička radionica Jednostavni i zabavni alati za izradu obrazovnih sadržaja pod vodstvom prof. Daniele Ivanov Štimac.
Učenicima, ali i građanima posebno je bio zanimljiv turistički obilazak Bjelovara „Bjelovar očima turista“ koji su organizirali turistički vodiči i pratitelji Dario Malogorski i Tomislav Cug, inače nastavnici naše škole.
Pedagoginja Ornela Malogorski održala je radionicu Komunikacija u razredu pri čemu su nastavnici timski radili na rješavanju odgojne situacije. Radionica je dio projekta Budi svoj čiji je nositelj Zavod za javno zdravstvo.
Kako je škola sjedište Međužupanijskog vijeća stručnih suradnika pedagoga srednjih škola Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije te sjedište Županijskog vijeća nastavnika Hrvatskog jezika voditeljice Ornela Malogorski i Nikolina Marinić organizirale su stručne skupove na kojima su predavači bili bjelovarski profesori Mladen Jasek i Ružica Kuštić Melkić, Anja Stanković i Rajka Marković te profesorica daruvarske Gimnazije Romana Žukina i pedagoginja đurđevačke Gimnazije Jasna Horvat Vlahović. Uz puno tema iz konkretne prakse govorilo se i općim stručnim temama.
Skup održan 3. listopada 2017. u Domu kulture na kojemu je prof. dr. sc. Boris Jokić održao motivirajuće predavanje, okupio je oko 150 prosvjetnih djelatnika i građana. Tom prilikom je Boris Jokić, inače psiholog i znanstvenik na Institutu za društvena istraživanja, javnosti poznatiji kao bivši voditelj ekspertne skupine za provedbu kurikularne reforme održao predavanje pod nazivom „O učenju u Hrvatskoj kroz brojke, riječi, slike i glazbu“. Na duhovit, a istovremeno vrlo ozbiljno način govorio je o procesu učenja i obrazovanja, zastarjelim planovima i programima u našim školama, sporosti sustava odgoja i obrazovanja u praćenju trendova i razvoja društva u cjelini. Jokić nas je podsjetio i na poražavajuće rezultate međunarodnog istraživanja PISA – testova ukazavši da naša djeca iz škola izlaze funkcionalno nepismena, što se odražava na sve što će kasnije raditi. Naglasio je nužnost ulaganja u ljudske resurse koji su ključni, ali koji su niz godina zanemarivani. Istaknuo je i dobre osnove našeg školskog sustava te podatke koji govore da smo u nekim segmentima primjerice bolji od Islanda ili nekih drugih zemalja gdje čak 15-20 posto mladih napušta srednjoškolsko obrazovanje, dok to kod nas iznosi samo dva posto. Obrazložio je temeljne vrijednosti reforme koja bi trebala omogućiti da svaki učenik ostvari osobne potencijale, te je istaknuo pretjerano politikantstvo koje se pojavilo i zaustavilo je. Napomenuo je da nade za takve korjenite promjene ima jedino ako struka bude iznad politike te je naglasio da reforma ne smije ovisiti o trenutnim vlastima niti bi im se smjela prilagođavati.
Završio je sa željom da se izgradi bolja Hrvatska, da budemo zemlja boljeg svijeta jer je to više nego li moguće.
Veliki interes, dugi pljesak i pohvale za ovo predavanje ne samo Bjelovarčana već i ljudi iz okolnih gradova koji su napunili bjelovarski Dom kulture i brojna pitanja koja su sudionici postavljali, ukazuju na veliku podršku koju rad Borisa Jokića ima među prosvjetnim radnicima.
U okviru obilježavanja Tjedna cjeloživotnog učenja održan je sastanak kod gradonačelnika Bjelovara Daria Hrebaka. Na sastanku su, uz Borisa Jokića, sudjelovale predstavnice Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar, ravnateljica Nataša Vibiral, pedagoginja Ornela Malogorski i profesorica Nikolina Marinić te koordinator 11. Tjedna cjeloživotnog učenja Alen Kaminski. Sastanak je bio posvećen temama mogućnosti razvoja i ulaganja u odgoj i obrazovanje u Bjelovaru.
Veliki interes Bjelovarčanki i Bjelovarčana izazvalo je gostovanje prof. dr. sc. Ivice Puljka koji je 6. 10. 2017. u večernjim satima napunio dvoranu Gradskog muzeja Bjelovar.
Ovaj eminentni fizičar svjetskog glasa redoviti je profesor na FESB-u. Diplomirao je elektrotehniku na FESB-u, magistrirao fiziku u Zagrebu te doktorirao fiziku u Parizu. Član je CMS kolaboracije od 1994. godine, gdje je koordinirao rad od oko stotinjak fizičara iz cijeloga svijeta u potrazi za Higgsovim bozonom. Autor je više od 300 znanstvenih radova i prezentacija na znanstvenim skupovima, a aktivno se bavi popularizacijom i promocijom znanosti. U Bjelovaru je održao predavanje pod naslovom »Odakle smo? Tko smo? Kamo idemo?«
Dotaknuo se brojnih zanimljivih pitanja na rješavanju kojih danas intenzivno rade znanstvenici. Znamo da se sve što vidimo oko nas sastoji od atoma, a onda nam se nameće pitanje što mi to vidimo i od čega se sastoji svemir? Što još znamo, a što pretpostavljamo? Od čega je izgrađen svemir? Kako oplođeno jaje postane ljudsko biće? Je li vrijeme iluzija? Jesmo li svi zvijezde? Saznali smo puno toga i o nama samima, ali i o svemiru, njegovim počecima, sastavu i budućnosti. Sve je bilo popraćeno vrlo slikovitim slajdovima, a Puljkov dinamični i duhoviti način predavanja, s gomilom najnovijih znanstvenih činjenica i dubokih spoznaja oduševio je prisutne koji su »u dahu« odslušali predavanje, a nakon predavanja postavili mu brojna pitanja. Puljak je odgovorio na pitanje je li naše Sunce malo ili veliko u odnosu na ostale zvijezde, koliki mu je »životni vijek«, kada će izbrisati sav život na Zemlji, kako će samo skončati i u konačnici kako znanstvenici uopće sve to danas prilično dobro mogu predvidjeti i znati. Završio je optimistično s tezom da je budućnost ljudskog roda sjajna.
Ponosni smo na sve aktivnosti koje smo organizirali ili sudjelovali u njihovoj organizaciji.

Školska koordinatorica Tjedna cjeloživotnog učenja
Ornela Malogorski, prof. savjetnica
Članak je pogledan 222 puta. Javi prijateljima
Izvannastavne aktivnosti
Sadržaj rubrike
♦ Shema školskog voća u našoj školi
♦ Javno priznanje Grada Bjelovara našoj ravnateljici
♦ Krenuli smo kreativno
♦ Prvi smo posjetili Reciklažno dvorište u Bjelovaru!
♦ Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama
♦ Dobrodošlica učenicima prvih razreda
♦ Popis VT koje djeluju u Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar
♦ Stručni izlet povodom Dana učitelja
♦ Terenska nastava u Zagrebu
♦ Mladi za mlade
♦ Svjetski dan mentalnog zdravlja od 10. do 16. listopada 2016.
♦ Posadili smo šafrane!
♦ Školske SOVE protiv nasilja u vezama
♦ Međunarodni dan srednjoškolaca
♦ Fotografiranje razreda za 11. ljetopis
♦ Božićni ugođaj u Komercijalnoj i trgovačkoj školi
♦ Predstavljanje Veleučilišta VERN iz Zagreba za učenike završnih razreda
♦ “Zdrav za 5!” u Mjesecu borbe protiv ovisnosti
♦ Socijalna zadruga Pružimo ruke otvorila Tjedan strukovnog obrazovanja
♦ „Shema školskog voća i povrća“
♦ Što rade komercijalisti?
♦ Projekt Foruma za slobodu odgoja: Da sam ja netko
♦ Predstavljanje studija fizioterapije Ivanić Gradu
♦ Školsko natjecanje iz Njemačkog jezika
♦ Školsko natjecanje iz Engleskog jezika
♦ Školsko natjecanje iz Engleskog jezika
♦ Lidrano
♦ Školsko natjecanje za prodavače
♦ Podrška roditeljima kroz program Budi svoj
♦ Dan ružičastih majica
♦ Mladi aktivno za ravnopravnost
♦ Vjeronaučna olimpijada za Bjelovarsko-križevačku biskupiju
♦ Županijsko natjecanje iz hrvatskoga jezika Bjelovarsko-bilogorske županije
♦ Međužupanijsko natjecanje za komercijaliste
♦ DA SAM JA NETKO
♦ NA FORUMU MIROTVORNIH ŠKOLA
♦ Fokus grupa
♦ Dobrodošlica učenicima prvih razreda
♦ Trčanjem protiv raka, Bjelovar 2017.
♦ Učenici 4. a i 4. b razreda u posjetu 5. Salonu inovacija Bjelovar
♦ Tjedan cjeloživotnog učenja u Komercijalnoj i trgovačkoj Bjelovar
♦ Dani zahvalnosti za plodove zemlje
♦ Dan kravate
♦ Školski volonteri
♦ „Jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!“
♦ Mladi mladima o volontiranju
♦ Mladi mladima o volontiranju
♦ 1.b razred provjerio kako se živi u Domu učenika
♦ Znajući prošlost - u sigurniju budućnost
♦ Predstavljanje škole na državnim skupovima
♦ Sastanak s pomoćnikom ministrice znanosti i obrazovanja
♦ Nagradni izlet za najbolji razred
♦ Državni skup za pedagoge i ravnatelje
♦ Županijsko vijeće nastavnika geografije
♦ Mjesec borbe protiv ovisnosti
♦ Sjećanje na žrtve Vukovara
♦ U susret Noći vještica
♦ 1.b u vrtiću na Međunarodni dan djeteta
♦ Međunarodni dan srednjoškolaca
♦ Tjedan strukovnog obrazovanja: DAN OTVORENIH VRATA
♦ Kreativnost u školi
♦ Tjedan strukovnog obrazovanja: Socijalna zadruga Pružimo ruke
♦ Aktivno protiv nasilja
♦ Sreću čine male stvari: Školski buvljak
♦ Božićno raspoloženje u 1.a razredu
♦ Ekolozi izradili ukrase
♦ Prvi školski humanitarni “buvljak”
♦ Božićno raspoloženje u 2.d razredu
♦ 1.c razred u susret Božiću
♦ Posjet tvornici čokolade Zotter i Grazu
♦ Božićna priča u 2.d
♦ Interaktivni božićni plakat
♦ Naši gosti: Zagrebačka škola ekonomije i managementa
♦ SOVE: Prevencija nasilja u vezama mladih
♦ Zdravlje, ljubav, mir, sreća, uspjeh… u danima koji dolaze!
♦ Sreću čine male stvari
♦ Biti volonter
♦ Volontirali za vrijeme praznika
Arhiva članaka
2017.
06. | 05. | 04. | 03. | 02. |
2016.
11. | 10. | 07. | 06. | 05. | 04. | 03. | 02. | 01. |
2015.
12. | 11. | 10. | 09. | 08. | 07. | 06. | 05. | 04. | 03. | 02. | 01. |
2014.
12. | 11. | 10. | 09. | 07. | 06. | 05. | 04. | 03. | 02. | 01. |
2013.
12. | 11. | 10. | 09. | 06. | 05. | 04. | 03. | 02. | 01. |
2012.
12. | 11. | 10. |

Siječanj/Veljača
18. siječnja - Prezentacija RIT Croatia
22. siječnja - rok za predaju završnih radova u zimskom roku
23. siječnja - Školsko natjecanje - Njemački jezik 13,00 sati
24. siječnja - Školsko natjecanje - Engleski jezik
1. veljače - Supervizija - 10,30 -14,00
2. veljače - školsko natjecanje - prodavač
5. veljače - školsko natjecanje - komercijalist 8,00 sati
5. veljače - obrane završnih radova - zimski rok 15,00 sati